Flere mangler håndværkererfaring – nu uddannes XL-BYG Brejnholts ansatte

Vibeke Schmidt fra XL-BYG Hornsyld er en af de første, der er gået i gang med den certificerede farvehandleruddannelse. (Foto: XL-BYG)
dato

Det er nemmere at give råd om godt håndværk, når man selv har erfaringen. Det oplever Vibeke Schmidt fra XL-BYG Brejnholt i Hornsyld, som derfor har kastet sig ud i en praktisk farvehandleruddannelse.  

I landets byggemarkeder mangler de ansatte i stigende grad praktisk erfaring at trække på, når de skal rådgive og vejlede om materialevalg og teknikker.

De senere år er flere fagspecifikke detailuddannelser som for eksempel farvehandleruddannelsen blevet nedlagt, og dermed er der kommet længere mellem de medarbejdere, som har den håndværksmæssige viden og erfaring. Det problem vil XL-BYG nu gøre noget ved og har etableret en certificeret farvehandleruddannelse. Vibeke Schmidt fra XL-BYG Hornsyld er en af de første, der er gået i gang med forløbet.

Selvom Vibeke Schmidt har været i byggevarebranchen i over tyve år, er hun til tider løbet ind i udfordringer, når det kom til rådgivning omkring malerarbejde. Derfor tøvede hun ikke, da hun fik tilbuddet om praktisk uddannelse.

– Jeg er selvlært og kan mange ting, men jeg ville rigtig gerne have forløbet og de praktiske øvelser. I butikkerne har vi mange bolde i luften til daglig, så det er godt at komme ud af huset og på skolebænken, hvor koncentrationen er fuldkommen, siger Vibeke Schmidt, der færdiggør forløbets andet og sidste modul i februar.

 – En kunde kan google sig frem til lige så meget, som vi kan – men man kan ikke google det praktiske eller følelsen af at have materialerne i hænderne og vide, hvordan de skal være, når de er behandlet rigtigt. Det ved jeg nu, fordi jeg har prøvet det, tilføjer Vibeke Schmidt.

 Praktikken i højsædet
Jacob Ryberg har en baggrund som bygningsmaler og er malerfaglærer og underviser på Aarhus Business College, hvor han har været med til at udvikle den nye farvehandleruddannelse. Ifølge ham er den praktiske erfaring med materialer og produkter alfa og omega, hvis man skal kunne vejlede andre:

– Efter flere af de fagspecifikke detailuddannelser er forsvundet, sælges produkterne i dag i den bredere detailhandel. Her er det ikke sikkert, at personalet selv prøvet at bruge de produkter, de står med, og det giver jo lidt skår i rådgivningen. I forløbet her får de butiksansatte en introduktion til malerfaget, så de ved, hvad hr og fru Jensen går og laver derhjemme, siger Jacob Ryberg, der i første modul har givet en introduktion til hele malerfaget med undervisning i blandt andet afrensning af tapet, filtopsætning, slibe og spartle og stryge- og rulleteknikker.

 Skal gavne hele branchen
I februar 2024 udklækkes det første hold farvehandleruddannede siden 2015, og det er er ikke bare til glæde og gavn for ansatte og kunder i XL-BYG, men i hele branchen, mener HR- og kommunikationschef for XL-BYG Liselotte Christensen:

– Vi kan ikke forvente, at butiksansatte kan det samme som uddannede malermestre, men der er røget noget fagekspertise i svinget med nedlæggelsen af farvehandleruddannelsen, og den viden mangler vi i hele branchen nu. Vi investerer selvfølgelig i vores ansatte, men det er også til stor gavn for kunderne, at de kan få kyndig rådgivning, som bedre kan sikre, at de lykkes med deres projekter i første hug, siger Liselotte Christensen.

XL-BYG er med 98 forretninger og en omsætning på godt 9 milliarder kroner én af Danmarks største byggevarekæder med en stor webshop. Kæden henvender sig både til professionelle og private. www.XL-BYG.dk

Kilde: XL-Byg
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.